Turnausreportaasi FO 2018

Järjestyksessään 44. backgammonin Finnish Open pelattiin 18.-20.5.2018 Helsingissä.

Perjantain warm-up turnaukseen kantakaupungilla gastropub Stone´sissa osallistui 10 pelaajaa. Turnauksen voiton ja sidepoolin vei Miki Laukkanen, Miika Lappalaisen ollessa toinen. Miki uumoili, että warm-upin voiton jälkeen ei koskaan voita pääturnausta. Turnauksen jälkeen pelailtiin vielä chouettea jokunen tovi ja lähdettiin lepäämään ja keräämään voimia seuraavaa päivää varten.

Lauantaina pelipaikkana toimi Helsingin Hakaniemessä sijaitsevan hotelli Scandic Paasin kokoustila Siltasaari, joka oli hulppean tilava ja tarkoituksiimme oikein sopiva. Vieressä oli ravintola Juttutupa, johon pelaajat saivat 20€ arvoisen ruoka/juomalipun osallistumisen yhteydessä. Osallistujamäärä champion- ja intermediate-sarjoihin oli kuitenkin vähäistä, vain 11 champiin ja 7 interiin. Novice-sarjaa ei järjestetty lainkaan, koska siihen oli vain yksi osallistuja. Olisiko osallistumismaksu sarjoihin ollut liian korkea..? Useimmat pitivät sitä syynä ja muutama pelaaja ilmoitti jo etukäteen sen olevan este osallistumiselle. Champin 400€ oli monelle liikaa ja 150€ inter koettiin samantekeväksi sarjaksi, koska siinä ei kamppailla Suomen mestaruudesta. Tähän täytyy jatkossa miettiä ratkaisu. Rahan ei pitäisi olla este pelaamiselle!

Aikatauluja rustattiin vähän uuteen uskoon ja pelit saatiin käyntiin klo 13. Formaattina oli tupla-eliminaatio eli kahdella tappiolla putoaa turnauksesta. Viime vuoden mestari Heikki Rantalaiho koki tämän kohtalon kahden pelatun pelin jälkeen. Sen sijaan champin ja interin välillä arponut ja viimein champiin päätynyt pokeriammattilainen Arto Loikkanen selviytyi kahden nopean voiton turvin jo lauantaina iltapäivällä kolmen parhaan joukkoon ja varmisti rahoille pääsyn. Hänen pelinsä jatkuivat vasta seuraavana päivänä. Muut tahkoivat iltaan asti. Champissa neljä pelaajaa jatkoi sunnuntaina pelejä ja nämä kaikki pääsivät rahoille. Nämä pelaajat olivat yläkaaviossa Arto Loikkanen ja kahden Finnish Open-mestaruuden mies Sampo Niskanen. Alakaaviossa olivat toissa vuoden voittaja Miki Laukkanen ja German Openin ja Nordic Openin speedgammonin mestari Miika Lappalainen. Interissä pelattiin finaalia lukuun ottamatta kaikki matsit lauantaina. Sunnuntain finaaliin selviytyivät yläkaaviosta uusi tuttavuus (ainakin itselleni) Antti Virtanen ja alakaaviosta wanhan coulucunnan Luis Rico.

Sunnuntaina pelipaikkana toimi Juttutuvan vieressä sijaitseva ravintola Graniittilinna, joka oli yleisöltä suljettu ja varattu gammonistien käyttöön. Miki Laukkanen päihitti Miika Lappalaisen alakaavion semissä, jossa panoksena oli myös sivupotti. Miika jäi siis neljänneksi. Arto Loikkanen jatkoi sensaatiomaisia otteitaan ja voitti Sampo Niskasen selvin luvuin 15-1. Arto kertoi antaneensa 10-1 tilanteessa rohkean kuulan ja sai sen nelosena takaisin ja Sampolla oli jo saumat voittaa gammonikin, mutta Arto selvisi säikähdyksellä ja voitti pelin ja ottelun.

Toinen finalisti ratkottiin ottelussa Miki Laukkasen ja Sampo Niskasen välillä, Mikin ollessa vahvempi. Sampo sijoittui sijalle kolme.

Interin finaalissa Luis tarvitsi kaksi voittoa viedäkseen mestaruuden ja aloittikin vahvasti viemällä ensimmäisen 13 pisteen finaalin… Finnish Openin finaali pelattiin taannoin yhdistykselle lautoja lahjoittaneen Sirkka Stormbomin pyynnöstä muinaisella finaalilaudalla, joka oli mahtavan kokoinen ja näköinen! Lauta oli kokonsa puolesta hieman epäkäytännöllinen, mutta viis siitä. Champin finaalissa Miki tarvitsi kaksi voittoa mestaruuteen ja nappasi ensimmäisen voiton luvuin 15-11. Arto meni jo 0-5 johtoon, mutta Miki tuli rinnalle ja ohi. Molemmissa sarjoissa nähtiin siis kaksi finaalia, koko rahan edestä gammonia!

Tupla eliminaatio- formaatissa kun putoaa vasta kahdella tappiolla ja yläkaavion finalisti selviää finaaliin ilman ainoatakaan tappiota, joutuu alakaaviosta tullut finalisti voittamaan kahdesti saavuttaakseen mestaruuden.

Sunnuntaina pelattiin myös Last chance- turnaus, johon osallistui 10 pelaajaa. Finaaliin selviytyivät pääsiäisenä Nordic openissa interissä hienosti toiseksi sijoittunut Jyrki Kauppinen ja allekirjoittanut Simo Huovinen. Finaali oli Huoviselle yhtä tuskaa, Kauppinen vei sen luvuin 5-1. Kari Grönberg syötti siirrot livenä extreme gammoniin ja pelin jälkeen saatoimme todeta voiton menneen onnekkaammalle pelaajalle. Kauppinen opetti Huoviselle jälleen yhden tärkeän elämänopin, elämä ja backgammon ei ole aina reilua. 😉

Interin finaalissa Luis Rico onnistui voittamaan myös jälkimmäisen finaalin ja vei interin mestaruuden!

Röökimies Philip Morrisin lahjoittamasta kiertopalkinnosta käytiin erittäin jännä 11 pisteen toinen finaali-matsi, jossa luonnollisesti päädyttiin tilanteeseen 10-10. Siinä Arto pääsi ensin niskan päälle, sai ahdistettua Mikin 1-pisteen ankkuriin ja sai kaikki omat nappulansa kotipesään. Artolla oli kellossa aikaa enää 17 sekuntia, ja kaikki näytti hyvältä, kunnes….hän heitti jäätävän antijokerin 44 ja joutui jättämään shotin. Mikin kotipesä oli kunnossa ja heittokäsi samaten, osumalla Miki siirtyi johtoon ja rullasi voittoon!

Miki kuvasi finaalit ja syötti ne jälkikäteen Extreme Gammon- ohjelmaan. Analyysi XGR++:

 

15p:               Miki PR 5.8 (expert)

Arto PR 15.9 (intermediate)

 

11p:               Miki PR 3.9 (world class)

Arto PR 11.1 (advanced)

 

PR eli performance rating- luku kertoo yksinkertaisella tavalla, miten pelaaja on suoriutunut. Siinä on laskettu yhteen paljonko pelaaja keskimäärin luovuttaa equityä virheiden muodossa per päätös ja kerrottu luku 500:lla. Mitä pienempi luku, sitä parempi suoritus. Luvuista voidaan päätellä, että molemmat pelaajat paransivat peliään jälkimmäisessä finaalissa, Mikin pelatessa maailman luokan tasolla. Arto oli onnekkaampi finaaleissa, mutta se ei aivan riittänyt mestaruuteen.

Kaikkiaan 44. backgammonin Finnish openin lämmittelyturnaukseen, pääsarjoihin ja jackpotteihin osallistui 24 pelaajaa. Yksi pelaaja Turkista, yksi Georgiasta ja loput suomalaisia. Vähäinen osallistujamäärä mietitytti, mutta turnaus oli kuitenkin onnistunut ja puitteet olivat kunnossa. Seuraavana vuorossa Turku Open lokakuussa, josta lisää tietoa tuota pikaa! Osallistumismaksu tulee olemaan kohtuullinen ja pelattavaa riittää osallistujista 87,5%:lle vähintään neljän matsin verran…!

 

Simo Huovinen

Suomen Backgammon ry:n puheenjohtaja

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *