Järjestyksessään 47. Backgammon Finnish Open pelattiin toukokuussa 2022 uudessa paikassa hotelli VALOssa Helsingin Ruskeasuolla. Turnaushotelli oli siisti ja tyylikäs skandinaavinen business-hotelli ja kokoustila sopi tarkoituksiimme erittäin hyvin! Sarjoja oli kolme (suluissa pelaajamäärä): business (17), economy (20) ja learn to fly (5). Business- ja economy-sarjoissa formaatti oli progressiivinen consolation ja learn to fly-sarjassa round robin eli kaikki kaikkia vastaan.
Ulkomailta saapui vahva joukko pelaajia: business-sarjaan 9 ja economy-sarjaan 6 pelaajaa. Pelaajia saapui Ruotsista, Norjasta ja Sveitsistä. Nimekkäimmät vieraat olivat 3-kertainen maailmanmestari Jörgen Granstedt Ruotsista sekä norjalainen 2003 maailmanmestari Jon Kristian Røyset. Sven-Olav Norén, Roland Sahlén ja Geir Pedersen ovat myös erittäinen kokeneita ja taitavia pelaajia. Oli hienoa järjestää aidosti kansainvälinen, kovatasoinen turnaus Suomessa!
Päätimme laittaa poikkeuksellisesti yhtä pitkät matsit business- ja economy-sarjoihin. Osallistumismaksut olivat business 300€ ja economy 120€ (ja aloittelijoiden learn to fly oli ilmainen).
Matsipituudet pääsarjassa 11 pistettä ja consossa 7 pistettä. Semit pelattiin 13 pisteeseen ja finaali 15 pisteeseen. Karsastan backgammon-turnauksissa käytettäviä sarjojen nimiä ”champion” ja ”intermediate”. Vaikka sarjan valinta noudattelee pelaajien taitotasoa, voi silti kuka tahansa osallistua haluamaansa sarjaan ja lompakon paksuus tai sen ohuus sanelee myös valintaa. Miksi siis kutsua kalleimman sarjan osallistujia mestareiksi ja halvemman sarjan pelaajia keskinkertaisiksi? Tämän vuoksi oli mielestäni osuvampaa ja humoristisempaa nimetä sarjat toisin.
Liekä sarja-politiikalla ollut vaikutusta siihen, että vain kahdeksan kotimaan pelaajaa osallistui business-sarjaan? Eivätkö suomalaiset nyky-pelaajat ole kiinnostuneet ”ison rahan” kisoista? Moni viime vuoden SM-kisojen kävijä jätti myös tulematta Finnish Openiin. Yhden turnauksen perusteella on toki ennenaikaista vetää mitään johtopäätöksiä.
Progressiivinen consolation on formaatti, jossa kaikki pelaajat aloittavat yläkaaviosta. Voittaja jatkaa ja häviäjä putoaa conso-kaavioon. Molemmat kaaviot ovat käytännössä yksinkertaisia cup-kaavioita. Kaikki muut putoavat consoon, paitsi pääsarjan finalistit. Täten conson voittaja sijoittuu turnauksessa kolmanneksi. Mitä pidemmällä on yläkaaviossa kun häviää matsin, sitä pidemmälle putoaa consossa. Esimerkiksi pääsarjan semi-finaalin hävinneet putoavat conson semi-finaaleihin. Tätä tarkoittaa progressiivinen. Jos pelattaisiin vain pelkkä consolation ilman progressiota, arvottaisiin conson kaavio vasta sen jälkeen kun pääsarjassa oltaisiin saavutettu tietty piste, esimerkiksi semi-finaalit. Tällöin ei olisi mitään merkitystä sillä kuinka pitkälle pelaaja on päässyt yläkaaviossa pudotessaan.
Jokaisessa formaatissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Progressiivinen conso on hyvin lähellä tupla-eliminaatiota: sen ainoa ero on se, että alakaavion (conson) voittaja ei enää pääse pelaamaan koko turnauksen voitosta, kuten tupla-eliminaatiossa. Conso-turnaus ei ole yhtä intensiivinen, koska joka kierroksen jälkeen puolet yläkaavion pelaajista on menettänyt mahdollisuutensa mestaruuteen, toisin kuin tupla-eliminaatiossa, jossa mahdollisuudet ovat hengissä niin kauan kunnes olet hävinnyt kaksi matsia. Consossa on vähemmän kierroksia, koska alakaavion voittaja ei nouse finaaliin, joita saatetaan pelata kaksi tupla-eliminaatiossa. Koska Finnish Open kesti vain puolitoista päivää, voitiin valitulla formaatilla mahdollistaa pidemmät matsit. Ensi vuonna olisi hienoa muuten aloittaa jo perjantai-iltana. Silloin voitaisiin pelata yksi kierros pääsarjaa ja vaikka speed-turnaus, dmp-turnaus tai superjackpotin ensimmäinen kierros. Katsotaan…
Kaavion rakenne aiheutti tällä kertaa myös kummallisia tilanteita, joista seurasi draamaa… Ensimmäisellä kierroksella hävinneet pelaajat putoavat aina conson ensimmäiselle kierrokselle. Business-sarjassa oli 17 pelaajaa eli kaksi pelaajaa lähti takamatkalta kaikkien muiden saadessa ensimmäiseltä kierrokselta byen eli suoran siirtymisen seuraavalle, toiselle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen hävinnyt pelaaja siis putosi conson ensimmäiselle kierrokselle, jossa oli jälleen pelaajamäärästä johtuen vain yksi matsi, kaikkien muiden conson pelaajien aloittaessa suoraan conson toiselta kierrokselta. Tämä kyseinen Norjasta saapunut pelaaja ei voinut sulattaa sitä, että hän ainoana pelaajana joutuu aloittamaan sekä ylä- että alakaaviossa takamatkalta. Se tuntui kieltämättä epäoikeudenmukaiselta ja kummalliselta. Joka tapauksessa kaaviota ei ruvettu muuttamaan eikä improvisoitu rahallisen kompensaation mahdollisuus tullut kyseeseen. Pelaaja vaati juryn kokousta ja päätöstä asiasta ja kokoonnuimmekin juryn kesken pohtimaan tilannetta. Olimme yksimielisiä, että tilanne on harmillinen ja epäonnekas, mutta kaavio vain on sellainen. Pelaaja päätti tuohtumuksen vallassa jättää turnauksen kesken eikä pelannut conson matsiaan.
Toinen erikoinen tapaus liittyi yhteen economy-sarjan sivupottiin, johon osallistui kolme pelaajaa. Sivupotin voitti pelaaja, joka hävisi molemmat matsinsa! Mitä ihmettä!? Syynä oli samainen kaavion rakenne, jossa osa pelaajista saa byen joko ylä- tai ala-kaaviossa. Sivupotin voittanut pelaaja sai sekä ylä- että alakaaviossa byen ja putosi täten conson toisella kierroksella. Kaksi muuta sivupottiin osallistunutta pelaajaa putosi jo conson ensimmäisellä kierroksella, vaikka toinen heistä oli voittanut yläkaaviossa ensimmäisen kierroksen matsinsa. Kun pelaajamäärä ei mene tasan 16,32,64… syntyy aina tilanteita, joissa osa pelaajista saa onnekkaasti byen. Välillä se johtaa kummallisiin lopputuloksiin.
Mutta pidemmittä puheitta, kerron jo hieman miten itse turnauksessa kävi.
Business- ja economy-sarjoja pelattiin lauantaina semi-finaaleihin saakka. Sunnuntaina jatkoivat pääsarjassa ja consossa molemmissa neljä pelaajaa. Business-sarjassa suomalaiset eivät oikein pärjänneet Matti Tienaria lukuun ottamatta. Hän oli ainoa suomalainen neljän parhaan joukossa. Muut yläkaavion semifinalistit olivat kovat norjalaiset kaverukset Jon Kristian Røyset ja Geir Pedersen sekä Ruotsista Jamshid Ighani Arani.
Economy-sarjassa suomalaiset jyräsivät kolmen pelaajan voimin semeihin: Kari Grönberg, Rami Uurainen ja Tomas Hietanen.
Learn to fly- sarjassa oli riehakkain meno ja eniten fiilistä! He eivät ole vielä paatuneet jurottamaan kivikasvona laudan ääressä zen-mestarin tavoin. Eiköhän kaikilla sykkeet vaihtele, mutta etiketin omaksuneet pelaajat hillitsevät itsensä. Mutta suotakoon backgammonin riemu aloittelijoiden sarjassa! Oletteko muuten samaa mieltä, että aloittelijoiden sarja on turnauksen tärkein?
Sarjan voitti Alexander Brantberg ja Meeri Tuominen tuli toiseksi! Alexander sai pokaalin lisäksi Marc Olsenin ”From Basics to Badass”-kirjan.
Sunnuntaina jatkettiin 13 pisteen semifinaaleilla, joista finaaliin kampesivat business-sarjassa Matti Tienari sekä Ruotsin Arani! Potti splitattiin ja pelattiin 15 pisteen finaali pokaalista ja kunniasta (sekä yhdistyksen pistepörssin pisteistä)! Matti oli koko matsin ajan perässä, pahimmillaan 7-0, eikä saanut kunnon draivia ja ohitusta aikaiseksi. Matsi päättyi Aranin voittoon 15-9.
Matsin tallenne analyysein Simo Huovisen kanavalla youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=RuQ3o0vbVgM
Business-sarjan conson finaalissa eli pronssi-ottelussa pelasivat Jon Kristian Røyset ja Norjassa asuva Jussi Haukioja. Kokemus oli valttia ja Jon Kristian vei matsin.
Economy-sarjassa oli lupa odottaa kultakahveja! Semeistä finaaliin ylsivät Kari Grönberg sekä Ruotsin Monica Hyttmark. Kari oli jo 8-0/15 tappiolla ja sehän antaa Karille vain 17,6% matsin voittosaumoja… Jokainen joka on joskus backgammonia pelannut tietää, ettei tollasesta kuopasta voi nousta. Ainoa mitä voi tehdä, on kiroilla ja pyöritellä päätään ja mutista jotain toisen uskomattomasta onnesta ja omasta epäonnesta… Mutta Kari on toista maata ja niinpä vaan kohta pelattiin dmp- eli katkaisupeliä, jonka voittajasta tulisi mestari! Kontakti purettiin ja pelaajat siirsivät kuumeisesti nappuloitaan kohti kotipesää, kun Hyttmark ehdotti potin splittaamista. Kari vastasi miettimättä ”no” ja rullasi voittoon! On se äijä!
Economyn conson finaalissa pelasivat Tomas Hietanen ja Rami Uurainen. Tomas on käynyt jo vuosia kaikissa yhdistyksen turnauksissa ja se alkaa tuottaa hedelmää. Hän kaappasi conson voiton ja oli oikeutetusti erittäin otettu voitostaan!
Sunnuntaina pelattiin lisäksi last chance- turnaus, johon osallistui 12 pelaajaa. Last chance on cup-kaavio, 5 pisteen matsit. Se on perinteinen kisojen viimeisen päivän sivuturnaus. Pääsarjoissa oli last chancen alkaessa vielä molemmissa 6 pelaajaa jäljellä, joten 12 pelaajaa oli siksi suoraan ulkona. Last chancen finaalissa pelasi kaksi ruotsalaista vanhaa veijaria: Roland Sahlén ja Sven-Olav Norén. Roland voitti!
Turnauksessa pelanneista 41% saapui ulkomailta ja he veivät 58% rahoista. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että ulkomaille kannattaa lähteä pelaamaan backgammonia!