Turnausreportaasi Tampere Open 2023

Teerenpelin alakertaan saapui ennätysjoukko gammonin ystäviä! Pääsarjassa 21 pelaajaa ja aloittelijoiden sarjassa 9 pelaajaa! Tunnelma oli siksi tiivis ja jäi hyvä fiilis kisoista. Lautoja ei kuitenkaan ollut tarpeeksi, vaan aloittelijoiden sarjasta puuttui yksi. Eräs pelaaja lähti jo ostamaan lautaa, mutta Markus Luoma Turusta sattui olemaan Tampereella työmatkalla lauta mukanaan ja eräs pelaaja haki sen reilun kilometrin päästä hotellilta. 30 pelaajaa toi mukanaan vain 11 lautaa. Minä toin kaksi lautaa ja laskin jakokulmalla, että se on noin 5,5 kertainen määrä lautoja keskivertopelaajaan nähden. Nämä 5,5 lautaa painavat enemmän kuin arvaatte! Etenkin pelaajat, jotka käytte lähes kaikissa kisoissa: hommatkaa oma lauta ja kello ja ottakaa ne näytille kisoihin.

Pääsarjassa pelattiin ensin swiss 3 x 7 p. Kaikki siis pelasivat kolme 7 pisteen matsia ja drawboss-ohjelma paritti vastustajat, jotka olivat samoissa voittomäärissä. Tällä kertaa kävi niin, että puhtaalla pelillä 3/3 oli 3 pelaajaa: Kari Grönberg, Juha Tuominen ja Tero Einola. He menivät suoraan pääsarjan semeihin.

2 voiton pelaajia oli peräti 8 ja he pelasivat cup-kaavion, jonka voittaja Sauli Alho oli 4. pääsarjan semifinalisti. Tappiolla tässä cupissa putosi conson puolelle. Näistä seitsemästä 2 voiton pelaajasta leivottiin yksi neljästä conson semi-finalistista: Matias Hovi.

Ymmärsin, että jos pelaajia on yli 16, on jatkossa parasta pelata 4×5 p. swiss. Tällöin ei ole mahdollista, että 3 pelaajaa on puhtaalla pelillä ja n-1 voiton pelaajia on pitkä liuta. Tämä turvonnut puolivälierä-vaihe hidastuttaa koko turnauksen aikataulua ja kierrokset joudutaan pelaamaan lyhyillä 3 p. matseilla. Jatkossa siis pelaamme 16 pelaajaan saakka 3 x 7 p. swissin ja suuremmalla väkimäärällä 4 x 5 p. swissin.

Conson yksi semifinalisti oli siis selvillä ja toinen saatiin swississä 0 ja 1 voiton pelaajien 10 hengen cupista: tämän kaavion voitti Eino Roihuvuo. Loput kaksi conson semifinalistia tuli pääsarjan semifinaalin hävinneistä: Tero Einola ja Sauli Alho.

Pääsarjan finaalissa kohtasivat hallitseva Suomen mestari Kari Grönberg ja Tampereella erinomaisesti viime kisoissa pärjännyt Juha Tuominen! Yksityistilaisuus päättyi klo 21 ja ovet avattiin yleisölle. Siirryimme yhteen läjään ja koitimme saada kisat loppuun kunnialla. Conson finaali Saulin ja Matiaksen välillä pelattiin koruttomasti pöytänä toimineen tynnyrin päällä pikkulaudalla. Olisihan siinä pöytiäkin ollut, mutta 4-5 pelaajan chouette pyöri jo kovalla tohinalla. Matias Hovi voitti conson ja vaihtoi iloisena haalarit päälleen ja lähti opiskelija-bileisiin näyttämään pokaaliaan!

Pääsarjan finaalissa Kari otti tukevan 6-1 / 7 p. johdon ja Juhan rimpuilusta huolimatta voitti jälleen! Kari ei ole hävinnyt matsiakaan kahdessa viime kisassaan! SM-kisoissa ja tässä turnauksessa yhteensä 11 matsia ja 11 voittoa! Miten hänet pysäytetään..?

Aloittelijoiden sarjassa oli ilahduttava 9 pelaajan joukko, jotka pelasivat tupla-eliminaation 5/3 p. matseilla. Sarjassa oli mukana neljä nais-pelaajaa, mikä on hieno juttu muuten niin miehisessä lajissa. Finaalissa pelasivat Erkki Tuomisto ja Pan Nuutinen. Kumpikaan ei ole mikään aloittelija, mutta molemmilla on pitkä tauko pelaamisesta. Täytynee jatkossa muuttaa aloittelija-sarjan nimi. Onko ehdotuksia? Vähän pelanneet? Aloittelijat ja pitkän tauon kokeneet? Kasuaalit? Rennot?

Finaalissa pelattiin siten, että yläkaaviosta puhtaalla pelillä tullut Erkki sai 4-0 / 7 p. etumatkan matsiin. Tässä pistetilanteessa alakaaviosta tullut Pan on 23,7 % voittajasuosikki. Se on kyllin lähellä 25% joka hänellä olisi teoriassa voittaa kaksi matsia putkeen. Tällä tavalla mestaruus ratkeaa yhdessä matsissa ja yläkaaviosta tullut pelaaja saa hyvityksen siitä, että häneen ei sovelleta formaatin ydintä: kahdella tappiolla putoaa. Erkki voitti!

4 rohkeaa aloittelija-sarjan pelaajaa lähti mukaan pääsarjan 1 pisteen DMP-turnaukseen, joten pelaajia siinä oli 25. Mukava kaavio, jonka finaalissa pelasivat mukavat miehet Pepe Kettunen ja Ossi Suhonen. Ossi voitti ja aikoo viedä pojan saunomaan!

Pääsarjassa tarjottiin kolmea eri sivupottia. Niihin osallistuttiin seuraavasti:

20€                12 pelaajaa

50€                5 pelaajaa

120€              2 pelaajaa

Conso 20€    13 pelaajaa

Tämä kertoo mielestäni siitä, että pienet sivupotit ovat pelaajien mieleen. SM-kisoissakin suurimpaan 200€ sivupottiin osallistui vain kaksi pelaajaa. Tämä on hyvä suuntaus, sillä jos sivupotin voittamisesta tulee kannattavampaa kuin turnauksen voittamisesta, piilee siinä houkutus lahjoa pelaaja häviämään, jolloin lahjoja voittaisi ison sivupotin. Tällainen likainen peli on tietysti tuomittavaa enkä usko moraalisten pelaajien edes sellaista harkitsevan, mutta saattaahan niitä moraalittomiakin eksyä joukkoon ja tilaisuus tekee varkaan, niin sanotusti…

Sivupotteja voittivat sijat 1,2,4,7,8. Sivupotit ovat mielestäni ehdottoman tärkeitä tällaisessa turnauksessa, jossa osallistumismaksu on kohtuullinen ja formaatissa, jossa mestaruusjahti katkeaa kahdella tappiolla, mutta pelattavaa riittää vielä. Toki consoon lohkaistaan 20% potista, mutta sivupotit lisäävät intensiteettiä ja ovat turnaus turnauksen sisällä.

Seuraavaan turnaukseen aion varata klo 21 eteenpäin kabinetin, jolloin ei ole kiirettä saada viimeisiä matseja valmiiksi, koska ympärillä huudetaan ja dokataan. Pääsarjan ja conson finaalien pituuksia pudotettiin molempia kahdella pisteellä kiireen vuoksi. Turnaus päättyi klo 22.10. Jäi kyllä hyvä fiilis näistä kisoista!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.