Turnausreportaasi UBC-Suomi 2022

Kirjoittanut Antti Virtanen.

Yksi tämän vuoden kiinnostavimmista turnauksista UBC-Suomi 2022 järjestettiin kahdessa osassa. Ensin yleiset karsinnat netissä ja lopuksi päätapahtuma eli finaali livenä Helsingin Kalasatamassa. Kisassa siis etsitään suomen taitavinta backgammon-pelaajaa!

Turnausformaatti on kerännyt suosiota maailmalla erityisesti maailman ykköspelaaja Masayuki Mochizukin eli ”Mochyn” etsiessä itselleen haastajaa. Tässä formaatissa otteluvoitosta saa yhden pisteen ja taitavammin pelannut pelaaja saa myös yhden pisteen. Ottelut analysoidaan tarkasti XG-ohjelmalla ja ottelusta pienemmän PR-luvun saanut pelaaja on pelannut taitavammin.

Suomen karsintoihin osallistui 12 pelaajaa ja kaikki pelaajat pelasivat round robin eli ”kaikki kaikkia vastaan”-turnauksen netissä. Tässä vaiheessa haettiin viittä finalistia kesäkuussa pelattavaan finaalitapahtumaan.

Innostuneen ilmapiirin keskellä finaaliin selviytyivät Timo Väätäinen (PR 3,09), Sampo Niskanen (PR 4,14), Miki Laukkanen (PR 4,33), Antti Virtanen (PR 4,45) ja Juho Piironen (PR 5,07). Miki Laukkanen ei valitettavasti päässyt finaalitapahtumaan, ja tilalle tuli varasijalta Jyrki Kauppinen (PR 6,25).

Finaalitapahtuma järjestettiin lauantaina 11.6. Helsingin Kalasatamassa. Formaatti oli sama kuin karsinnoissa eli joka matsista oli jaossa kaksi pistettä, toinen voitosta, toinen taidosta. Ottelut kuvattiin ja myöhemmin analysoitiin. Pelivideot ovat katsottavissa ry:n youtube-kanavalta, joka löytyy hakusanalla ”Simo Huovinen”.

Otteluita pelattiin yhteensä 10 kpl, joten pisteitä oli jaossa 20. Savun hälvettyä Sampo voitti otteluita eniten eli hänellä oli tässä vaiheessa 3p. Timo, Antti ja Juho saivat 2p ja Jyrki 1p.

Tämän jälkeen seurasi ehkä turnauksen jännittävin vaihe eli videoiden purku ja itse matsien analysointi. Kuka mahtoi pelata ottelut taitavimmin? Kisan ennakkosuosikki oli Timo Väätäinen, paremmin piireissä tunnettu nimellä ”Jasu”. Ennakkosuosikin paineet eivät Jasua horjuttaneet, vaan maailmanluokan tyyliin hän oli kaikissa matseissa selvästi muita parempi keräten lopulta yhteispisteitä 6 (2+4). Antti sai pisteitä 5 (2+3) ja Sampo sai pisteitä niin ikään 5 (3+2). Juholle pisteitä kertyi 3 (2+1) ja Jyrkille 1 (1+0). Antin PR-keskiarvo oli Sampoa parempi, joten sillä perusteella ratkaistiin kakkossija. Taulukossa PR I tarkoittaa aritmeettista keskiarvoa ja PR II tarkoittaa painotettua keskiarvoa. Pelaajat sopivat ennen finaalia käyttävänsä aritmeettista keskiarvoa, mutta jatkossa varmaan painotettu keskiarvo on oikeampi tapa selvittää PR-keskiarvo.

  Voitot PR-voitot Yhteensä PR I PR II
Timo Väätäinen 2 4 6 2,71 2,80
Antti Virtanen 2 3 5 4,35 4,22
Sampo Niskanen 3 2 5 5,15 5,08
Juho Piironen 2 1 3 4,29 4,92
Jyrki Kauppinen 1 0 1 6,14 6,30

Mainittakoon vielä, että Jasun PR-luku on aivan maailman huippuluokkaa! Ensi vuonna kisa järjestetään uudestaan ja silloin etsitään Jasulle haastajaa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.