Turnausreportaasi koululaisten SM-kisat 2021

Koululaisten kisoja ei saatu järjestettyä koronan vuoksi viime vuonna ja moni oli odottanut näitä kisoja kovasti! Kisat olivat 3. koululaisten SM-kisat. Turnaus järjestettiin Vantaan Hakunilan nuorisotilassa. Pelaajia oli alakoulun sarjassa 13, yläkoulun sarjassa 28 ja toisen asteen sarjassa 9. Yhteensä siis tasan 50 pelaajaa! Täsmälleen saman verran kuin viime kisoissa, koronasta huolimatta! Poikia oli 43 ja tyttöjä 7.

Hakunilan nuorisotilassa työskentelee backgammon-yhdistyksen hallituksessakin vaikuttanut Don Rahikainen ja hänen johdollaan Hakunilassa on käynnissä todellinen backgammon-boomi! Niin nuoret kuin työntekijätkin pelaavat isosti gammonia ja se näkyi kisoissa, sillä valtaosa pelaajista oli Hakunilasta. Pelaajia saapui myös Turusta, Karkkilasta ja Kirkkonummelta. Nämä kaikki pelaajat tulivat paikallisten kerhojen innoittamina mukaan sm-kisoihin.

Kisat olivat hyvin suunnitellut ja järjestetyt ja minun tehtäväkseni jäi vain kaavioiden pyöritys ja aikataulusta huolehtiminen. Ruokailu ennen turnausta oli järjestetty läheisellä yläkoululla. Pelitilat olivat hyvän kokoiset ja tarjolla oli syötävää ja juotavaa. Vantaan kaupunki toimi kisojen sponsorina ja he kustansivat jokaisen kolmen sarjan kolmelle parhaalle pelaajalle backgammon-laudat sekä pokaalit! Lisäksi pelaajille jaettiin konvehtirasioita ja suklaalevyjä. Yhdistyksen puolesta palkitsimme finalistit opetussessiolla Miki Laukkasen kanssa. Tämä voidaan toteuttaa etänä vaikkapa pelaamalla matsi backgammongalaxy-sivustolla ja purkamalla ja analysoimalla matsi jälkikäteen.

Alakoulun sarjan liidasi Peter ”Eskimo” Bäckgren, joka toi omat suojattinsa mukanaan. Hän vetää eräällä Kirkkonummen alakoululla bg-kerhoa. Formaatti oli round robin siten, että pelaajat oli jaettu kolmen tai neljän pelaajan lohkoihin, joissa pelattiin kaikki kaikkia vastaan 1 pisteen matsi. Oletus oli, että pienillä pelit saattavat venyä, eikä tämän vuoksi uskallettu laittaa edes 2 pisteen matseja ilman tuplausta. Toisin kuitenkin kävi ja kaikki lohkot pelattiin nopeasti läpi ja semifinalistit olivat selvillä. Päätimme siksi järjestää pudonneille lisäksi consolation-kaavion.

Semit ja finaali pelattiin 2 pisteen matseina ilman tuplausta.

Alakoulun tulokset:

Pääsarja (13):

 1. Daniär Himen (Vantaa)
 2. Ahmed Alayfeai (Vantaa)
 3. Josef Kuntsi (Vantaa)

Consolation (9):

 1. Milko Krzywacki (Vantaa)
 2. Hala Alkayed (Vantaa)

Yläkoulun sarja oli suurin 28 pelaajallaan. Formaatti oli tupla-eliminaatio, matsit 3 pisteeseen tuplauksen kanssa. Kaikki pelaajat eivät olleet harjaantuneet käyttämään tuplauskuutiota, ja jotkin matsit venyivät sen vuoksi, mutta turnaus saatiin päättymään juuri aikataulun puitteissa. Pelisalissa oli sähköä ja joillakin pelaajilla tunteet kuohahtivat ja homma meinasi ajoittain äityä tappeluksi, mutta paikalla oli paljon aikuisia pitämässä järjestystä yllä. Kävivätpä korttelipoliisitkin katsomassa meininkiä ja juomassa kupit kuumaa kahvia pakkaspäivän lämmikkeeksi!

Säännöt eivät olleet kaikilla täysin hallussa ja etenkin tuplaukseen liittyvät asiat aiheuttivat hämminkiä. Aikuiset kuitenkin valvoivat matseja ja neuvoivat eri tilanteissa.

Yläkoulun tulokset:

Pääsarja (28):

 1. Haarun Mohamed (Vantaa)
 2. Yusuf Lala (Vantaa)
 3. Mimmi Klemola (Karkkila)

Toisen asteen sarjassa oli 9 pelaajaa. He pelasivat tupla-eliminaation 5 pisteen matseilla. Osa pelaajista oli mukana edellisissä kisoissa yläkoulun sarjassa, joten he olivat jo kokeneita pelaajia.

Toisen asteen tulokset:

Pääsarja (9):

 1. Mowliid Nur (Vantaa)
 2. Adonis Sfishta (Vantaa)
 3. Eveliina Spelman (Vantaa)

Yksi pronssi meni Karkkilaan, mutta kaikki muut mitalit jäivät Vantaalle!

Turnaus oli tosiaan hyvin järjestetty ja Hakunilassa voidaan jatkossakin järjestää isoja kisoja! Lisäksi kolme nuorisotilan ohjaajaa osallistui seuraavana päivänä varsinaisten SM-kisojen aloittelijoiden sarjaan.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Turnausreportaasi koululaisten SM-kisat 2021

 1. gv_eskimo sanoo:

  Hyvä kisaraportti!
  Omalta osaltani jäi kirjoittamatta koska aikapula ollut hirvittävä.

  (hauskinta varmaan oli itse kisan suunnittelu – ja kuitenkin jäi jokunen aukko tälle vuodelle paikattavaksi, todella vähän ja minimaalisia ongelmia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.