Turnausreportaasi Finnish Open 2019

Järjestyksessään 45. Backgammon Finnish Open pelattiin tutuksi tulleessa Scandic Paasin Siltasaari-kokoustilassa. Tänä vuonna turnaus pelattiin poikkeuksellisesti yhden päivän aikana. Sarjoja oli kaksi: business ja economy. Businekseen ilmoittautui 6 pelaajaa ja economyyn 7 pelaajaa. Näin pienelle porukalle ei ollut mieltä järjestää erillisiä pieniä kaavioita, joten sarjat päätettiin yhdistää. Kaikilta otettiin economyn pottiosuus ja loput busineksen rahat siirrettiin sivupotiksi. Turnausmuoto oli menneiltä vuosikymmeniltä tuttu progressiivinen consolation. Se muistuttaa tupla-eliminaatiota, mutta alakaavion voittaja ei pääse finaaliin, vaan on turnauksen kolmannella sijalla. Yläkaavion matsit pelattiin 9 pisteeseen, conson matsit 7 pisteeseen ja turnauksen finaali 11 pisteeseen.

Ensimmäisellä kierroksella arvottiin kolme byea eli suoraa siirtymistä toiselle kierrokselle. Nämä saivat Jyri Lammi, Jorma Tattari ja vuoden 2003 maailmanmestari norjalainen Jon Kristian Røyset. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen ulkona olivat Rami Uurainen, Luis Rico ja mm. Monte Carlo Openin 2017 voittanut norjalainen Geir Pedersen. Illallistauon jälkeen yläkaavion semeissä olivat mukana Jon Kristian Røyset, Sauli Alho, Antti Virtanen ja Jyri Lammi. Tiukkojen semien jälkeen finaalissa kohtasivat Røyset ja Jyri Lammi. Tämä oli Jyrille toinen peräkkäinen finaalipaikka, koska hän oli myös maaliskuussa Juttutupa Openin finaalissa!

Conson finaalissa kohtasivat Antti Virtanen ja Arto Loikkanen. Pitkän päivän iltana molemmat olivat väsyneitä ja Arto oli joutunut voittamaan neljä conson matsia putkeen päätyäkseen voittajaksi!

11 pisteen finaalissa Jyri siirtyi 2-0 johtoon, mutta sen jälkeen oli altavastaajana. Røyset pelasi tiukkaa ja varmaa peliä ja voitti viisi peliä putkeen siirtyen 9-2 johtoon. Jyri sai seuraavassa pelissä hyvän aseman ja tilanne näytti jo tuplatulta gammonilta, mutta päätyikin vain 2 pisteen voittoon Jyrin hyväksi. Røyset voitti viimeisen tuplatun pelin ja voitti matsin 11-4. Finaali kuvattiin ja analyysi osoitti Røysetin pelanneen world champ- tasolla PR 2,47! Jyrin suoritus oli sekin hyvä, PR 6,08.

Jyri Lammi kasvatti johtoaan koko kauden pistepörssissä. Kaksi finaalipaikkaa kahdessa kisassa on kova saavutus. Koko kauden pistepörssin tilanne (2/5 kisaa pelattu):

  1. Jyri Lammi: 48 pistettä
  2. Jorma Tattari: 34 pistettä
  3. Oskari Päiviö: 28 pistettä

Consolation- turnausmuoto on tainnut jäädä syystä historian hämärään. Se on epätyydyttävä turnausmuoto alakaavioon joutuneille, koska he joutuvat pelaamaan suhteellisen pienestä potista pitkän kaavion. Tupla-eliminaatiossa toivo turnauksen voitosta säilyy alakaaviossakin ja intensiteetti on siten parempi. Consossa pystyttiin kuitenkin pelaamaan pitempiä matseja kuin tupla-eliminaatiossa, ja se sopi siten tällä kertaa paremmin yhden päivän turnaukseen, jossa aikataulu oli rajattu.

Enemmänkin olisi mahtunut pelaajia hulppeisiin tiloihin. Norjalaiset vieraat kehuivat turnausta ja sanoivat, että rohkeammalla ja paremmalla markkinoinnilla ulkomaalaisia pelaajia olisi saatu varmasti houkuteltua enemmän paikalle. Itse pelitila on avara ja rauhallinen ja vieressä on tasokas baari ja ravintola, johon voi siirtyä nuolemaan haavojaan putoamisen jälkeen. Hakaniemi on hyvien kulkuyhteyksien päässä ja lähellä keskustaa. Toivon, että jatkossa myös suurempi joukko suomalaisia pelaajia haluaa tulla pelaamaan ja antamaan tukensa yhdistyksen järjestämälle toiminnalle.

 

Backgammon Finnish Open 2019- tulokset:

Pääsarja: business + economy (13):

  1. Jon Kristian Røyset (NO)
  2. Jyri Lammi
  3. Arto Loikkanen (conson voittaja)
  4. Antti Virtanen (conson finalisti)

 

Simo Huovinen

puheenjohtaja

Suomen Backgammon ry.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *