Turnausreportaasi netti-SM-kisat 2023

Suomi liittyi maailman backgammon-liittoon (WBGF) ja sai samalla oikeuden järjestää maailman backgammon-internet-liiton (WBIF) national championshipin eli netti-SM-kisat! Nämä järjestettiin Backgammon Studio Heroes- sivustolla tripla-eliminaatio formaatilla, 13 pisteen matsit. Osallistumismaksuksi valittiin 20€, jotta jokaisella olisi mahdollisuus osallistua. WBIF ottaa 10% rekisteröinti-maksuna.

WBIF on kenties tuntematon liitto suomalaisille, sillä kisaan ilmoittautui vain 14 pelaajaa. Pelaajat maksoivat WBIF-vuosimaksun 10€ ja suositeltavaa oli myös maksaa Heroes-sivuston premium-jäsenyys, jonka vuosimaksu on 40$ eli noin 37€. Premium-jäsenyyden voi myös ostaa kuukaudeksi kerrallaan.

Ensimmäiset kolme kierrosta arvottiin kerralla eli kukin sai kolme vastustajaa ja aikaa näiden kolmen matsin pelaamiseen oli kolme viikkoa. Siinä oli paljon kolmosia, mutta onneksi olemme matemaattisia. Eikä tässä vielä kaikki, formaatti oli tripla-eliminaatio eli kolmella tappiolla putosi turnauksesta. Pelaajat sopivat keskenään matsiajan ja päivittivät tiedon WBIF national championship Finland- turnaussivulle. Täten muutkin saattoivat tulla seuraamaan matseja. En tiedä toimiiko linkki ikuisesti, mutta tässä se on:

WBIF International – Finished Tourneys

Heroes ja WBIF on synkattu erinomaisesti ja Heroesilla pelatun matsin tulos päivittyy automaattisesti WBIF-nettisivulle. Muutaman päivän (tai joissain tapauksissa viikon parin) jälkeen matsi oli myös analysoitu ja jokaisen matsin ja pelaajan PR-luku oli nähtävissä. Kolmen pelatun kierroksen jälkeen kolme pelaajaa oli pudonnut. Sattumaako? Kyllä.

Koska minä olen erikoistunut järjestämään backgammon-turnauksia, pelaan harvoin livenä. Aikaa ja rahaa ei oikein ole ulkomaille matkustamiseen, joten kuukausittainen Turun kuukausikisa on pelipaikkani. Koska olen vastuussa turnausjärjestämisestä, olen viime vuosina laittanut siihen energiani ja pyrkinyt kehittymään paremmaksi vetäjäksi. Backgammonin opiskelu ei ole tuntunut mielekkäältä ja ajankohtaiselta, mutta tämä turnaus muistutti, miten hienoa backgammonin pelaaminen on! Matsit tuntuivat tärkeiltä, olihan panoksena joka tapauksessa Suomen mestaruus. Illalla kun saimme lapset nukkumaan, vetäydyin kammiooni pelaamaan ja tunsin suurta iloa ja riemua siitä, että sain pelata ja voittaa merkityksellisiä matseja. Turnaus eteni osaltani erinomaisesti, voitin kuusi ensimmäistä matsiani ja sain 7. kierroksella byen! Vahvimmat pelaajat Miki Laukkanen ja Matti Tienari putosivat 5. kierroksella ja 8. kierroksella jäljellä oli enää neljä pelaajaa: minä, Henri Nerg, Timo Taipale ja Tapio Palmroth. Muilla oli tappioita alla ja osalla veitsi kurkulla, mutta Henri onnistui voittamaan minut ja pysyi hengissä. Tapio pudotti Timon ja seuraavalla kierroksella minä puolestaan Tapion, joten jäljellä oli enää finaali: Simo Huovinen vastaan Henri Nerg. Minulla oli yksi tappio alla ja Henrillä kaksi, joten hän tarvitsi kaksi finaalivoittoa mestaruuteen.

Jyväskylässä asuva Henri on ruvennut käymään yhdistyksen turnauksissa tänä vuonna ja osallistui Tampere Openiin, Finnish Openiin ja SM-kisoihin. Hän on innokas nuori pelaaja, joka tulee varmasti haastamaan kokeneempansa jatkossa. Tällä kerralla kokemus oli kuitenkin valttia ja voitin finaalin, joka meni kuitenkin tiukille. Jouduin heittämään viimeisessä pelissä parrulta ainoan kombinaation, joka tuli sisään ja söi Henrin blotin ulkokentältä. Mestaruuteen vaaditaan yleensä aina tällaisia ihmetekoja. Shotteihin pitää osua.

Lopputulokset:

 1. Simo Huovinen
 2. Henri Nerg
 3. Tapio Palmroth

Parhaat PR-luvut:

 1. Miki Laukkanen (3,88)
 2. Matti Tienari (4,38)
 3. Simo Huovinen (5,53)

Kierroksia pelattiin 10, ja turnaus kesti suunnilleen yhtä monta viikkoa. Ajoittain turnausjohtaja Bernhard Mayr antoi 10 päivää aikaa pelata kierros viikon sijaan. Myöhemmin syksyllä saimme kutsun WBIF netti-MM-kisoihin ja ilmeni, että joukkue olisi suotavaa koota netti-SM-kisojen tulosten perusteella. Tässä lisäpontta ensi vuoden netti-SM-kisoihin. Kaikki mukaan!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Turnausreportaasi netti-SM-kisat 2023

 1. Renni sanoo:

  Missä Suomen Backgammon pelaajat pelaa verkossa? Siuntion perähikijällä live-pelaajat on kortilla ja matka Helsingin Sörnäisiin on aika kaukainen haave lapsiperheelliselle 😊

 2. Simo Huovinen sanoo:

  Terve Renni!

  Backgammon Galaxy ja Heroes ovat suurimmat saitit tällä hetkellä. Galaxy taitaa olla suosituin. Sinne vaan tili ja pelaamaan! Joka matsista saa analyysit, joten on kehittävää hommaa.

  Tervetuloa myös live-kisoihin mukaan, jos lapset päästää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.