Turnausreportaasi Turku Open 2023

Turussa pelattiin vuotuinen turnaus ravintola Teerenpelin vintillä. Viime vuosi oli loistokas, 18 + 7 osallistujaa, mutta nyt jäätiin vaatimattomiin lukemiin 8 + 2. Liekö syynä Ukrainan sota, korkojen nousu, rakennusalan ahdinko tai oliko jotain muuta vähän kivempaa tekemistä. Näin tilaisuuden osallistua itsekin kisaan. Moneen vuoteen en paljoa panostanut pelaamiseen, koska pelaan Suomen turnauksissa aniharvoin eikä rahaa ja aikaa ole ulkomaan turnausmatkoihin. Mutta netti-sm-kisat saivat muistamaan, miten hienoa backgammonin pelaaminen on! Olenkin aloittanut backgammonin opiskelun ja oli oikein mukavaa osallistua turnaukseen. Vähän pelanneiden sarjaan osallistui vain 2 pelaajaa: Marjut Heikkilä ja ensikertalainen Teemu Kantola. He pelasivat 11 pisteen matsin, jonka rutkasti kisakokemusta vuoden sisään hankkinut Marjut voitti.

Pääsarjan formaatti oli swiss ja consolation. Lisäksi kaikki pelaajat arvottiin 1 pisteen dmp-kaavioon. Kaikki pelasivat ensin 3 x 7 pisteen matsit. Koska meitä oli 8, oli jo etukäteen tiedossa, että yksi pelaaja tulee olemaan puhtaalla pelillä. Hän oli 76-vuotias Turun oma poika John Rizaew. Hän pääsi suoraan finaaliin. 2 voiton pelaajia oli 3: Viime vuoden mestari Janne Kaipainen, Sauli Alho ja minä. Pelasimme round robinin niin, että voittaja jäi laudalle ja jatkoimme niin kauan, kunnes joku voittaa kahdesti eli molemmat vastustajansa. Koska tämä vaihe olisi saattanut kestää, päätin pudottaa 5 pisteen matsin aikaa 7 min + 10 sekunnin siirtoaika. Janne voitti minut ensimmäisessä matsissa ja semit olivat katkolla Jannen ja Saulin matsissa. Siirtoajan pudottaminen 12 sekunnista kymmeneen yllätti molemmat ja aika meinasi suorastaan loppua. Jannella taisi olla 2 sekuntia hänen voittaessaan eikä Saulilla ollut montaa sekuntia enempää. Tämä ratkaisu ei kerännyt kiitosta, mutta se oli mielestäni perusteltua aikataulun vuoksi. Speedgammonissa on 5 pisteen matsissa aikaa vain 2 min + 10 sekuntia, joten aikaa kyllä oli. Janne siis finaaliin Johnia vastaan.

Loput kuusi pelaajaa pelasivat 5 pisteen conso-kaavion. Finaaliin ylsivät joka kisaan osallistuvat miehet: minä ja Tomas Hietanen. Voitin tällä kerralla ja sain pokaalin tuliaisiksi!

Dmp-kisassa finaaliin ylsivät joka kisaan osallistuvat miehet: minä ja Jyrki Kauppinen. Jyrki voitti reissin ja pokaalin!

Pääsarjan finaalissa John ja Janne päätyivät dmp-peliin Jannen johtaessa 10-9/11 p. Koko matsi oli tasainen ilman suurempia kauloja. John kertoi matsin lopun tilanteesta: Jannella oli 24-pisteen holding game ja kotipesässään pointit 1-5 kiinni. Johnilla purettavana pointit 6-2, without spares. Vaikka sen piti olla mahdotonta, hän heitti anti-jokerin 65 ja joutui jättämään tupla-shotin! Jannen osuman todennäköisyys oli 98%, mutta hän heitti ohi (!) ja John kurvaili gammoniin ja matsivoittoon!

Turnaus päättyi kreivin aikaan noin klo 21.20. Yksityistilaisuus oli päättynyt klo 21 ja tilaan alkoi tulla ulkopuolisia. Klo 21.30 oli jo täysi rähinä päällä. Aikataulu täytyy jatkossa olla tiukka, eikä ole varaa järjestää semeissä käytettyä round robinia, jossa etukäteen ei ole tiedossa montako kierrosta joudutaan pelaamaan. Arvon sitten vaikka byen ja jatketaan simppelisti single-kaaviolla. Mutta siitä lisää ensi kerralla!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.