Turnausreportaasi SM-kisat 2022

47. Backgammonin sm-kisat järjestettiin kolmen päivän aikana perjantaista sunnuntaihin 9.-11.12.2022. Formaatti oli tupla-eliminaatio mm-kisojen mallin mukaan vain yhdellä finaalilla. Yläkaaviosta tullut pelaaja sai 10% potista bonuksena puhtaasta pelistä. Turnauspaikka oli erinomainen Antellin lounasravintola CTN centerin tiloissa Vantaan Martinlaaksossa. Tampereella pelaamassa käynyt JP Martins tarjosi meille paikkaa ja tilaa oli rutkasti. JP sponssasi vielä kylmäkaapit täyteen juomia! Kiitos vielä kerran.

Perjantaina siis aloitettiin pääsarja. Siihen ilmoittautui 29 pelaajaa, jotka pelasivat yhden 13 pisteen kierroksen. Mukana oli 7 entistä Suomen mestaria. Rättiväsynyt Janne Tuononen oli onnellinen mies saadessaan ainoana pelaajana huilivuoron perjantaille. 1. kierroksen otteluista mainittakoon Suomen parhaan pelaajan Timo ”Jasu” Väätäisen tappio toiselle huippupelaajalle Matti Tienarille 17- vai oliko 18-0! Se on tietysti jopa hieman liikaa 13 pisteen matsissa, vähempikin olisi riittänyt, mutta Matti vain on sellainen. Kuulaa siis käännettiin armotta. Supertietokone valjastettiin analysoimaan siirtoja yön ajaksi ja oikeinhan he pelasivat. Kylä bäkkammoni on jännä peli.

Kisojen aikaan pelattiin myös jalkapallon mm-kisoja Qatarissa ja JP oli tehnyt yhdestä neukkarista futishuoneen! Screeniltä katsottiin miten Kroatia voitti Brasilian pilkuilla. Kylä jalakapallo on vaan jännä peli.

Yövyin toisen turnausjohtajan Antti Virtasen luona. Hän paistoi aamupalaksi maukkaan munakkaan ja sen voimalla haimme virkeinä kaupasta lisää juomia pelaajille, laitoimme turnauspaikalla kahvit tippumaan ja piparit ja suklaat tarjolle. Olimme lähes pullantuoksuisia turnausjohtajia. Meillä ei ollut anniskeluoikeuksia, joten juomat kuuluivat osallistumismaksuun. Reilut pelaajat laittoivat kolehtia kippoon. Edellisenä iltana hävinneet pelaajat jatkoivat alakaaviossa 7 pisteen matseilla ja kierros kierrokselta pelaajia alkoi pudota.

Lauantaina pelattiin myös 6 pelaajan aloittelijoiden turnaus. He pelasivat round robinin 5 pisteen matseilla. On tosi ilahduttavaa, että tässäkin sarjassa alkaa olla vakiokasvoja. Aloittelijoiden Suomen mestari 2022 on Anil Erdem, joka voitti kaikki 5 matsiaan! Anil työskentelee nuoriso-ohjaajana Hakunilan nuorisotilassa, jossa järjestettiin edellisenä päivänä koululaisten sm-kisat. Gammonia on siellä tullut pelattua. Paatunut aloittelija Anedt Koss tuli toiseksi saldolla 3/5. Pronssista taisteli kolme pelaajaa samalla saldolla 2/5: Pan Nuutinen, Alexander Brantberg ja Henri Nerg. He pelasivat dmp tie-breakerin, jossa voittaja jää aina laudalle ja niin kauan jatketaan, kunnes joku voittaa kaksi peliä putkeen. Hän on tällöin voittanut molemmat vastustajansa. Pronssille Alexander!

Pääsarjassa yläkaaviossa tahkottiin 13 pisteen matseja, joista pisin kesti 3 tuntia. Se on kuluttavaa ja voittaja jatkoi saman tien uudella matsilla, koska aikaa oli budjetoitu 2,5 tuntia per kierros. Yläkaaviossa oli alkuillasta jäljellä 4 pelaajaa: Kari Grönberg vs. Daniel Dobrin ja Sauli Alho vs. Miki Laukkanen. Pääsarjan finaaliin selvisivat Kari ja Sauli!

Alakaaviossa taisteltiin kovasti ja päivän päätteeksi 4 pelaajaa oli yhä mukana: Hannu Saloranta vs. Neil Smith ja Miki Laukkanen vs. Sauli Alho. Juoni oli siis sellainen, että Kari Grönberg odotti sm-finaalivastustajaa näistä neljästä herrasta.

Lauantaina pelattiin myös 1 pisteen dmp-kaaviota ja speedgammonia. Molemmat olivat re-buy turnauksia, eli niihin saattoi pudottuaan ostaa itsensä uudelleen sisään. Ne eivät vetäneet aivan yhtä hyvin kuin olin ajatellut. Dmp-kaavioon saatiin maaniteltua 16 pelaajaa ja speediin pakotettua 8 pelaajaa. Dmp-voittaja oli yhdistyksen rahastonhoitaja Daniel Dobrin ja Suomen nopein yhdistyksen entinen rahastonhoitaja Juho Piironen! Lauantai-illan ratoksi pelattiin jackpotteja ja kai joku vähän maniakin pelasi. Jasu ja Juho pelasivat jonkun ihan kipeän ultra-speedin, jonka Jasu voitti. Hän taisikin olla se Suomen nopein!

Olutta juotiin, Woltista tilattiin pizzaa, futista katsottiin ja kertoipa Kari jonkin rasvaisen jutunkin. Miehekästä.

Sunnuntaina jatkettiin taas aamutuimaan ja haettiin toista sm-finalistia. Viime vuoden mestari Sauli pääsi taas pitkälle, mutta huikea sm-kisojen 9 ottelun mittainen voittoputki katkesi ensin Kariin ja putoaminen tapahtui seuraavassa matsissa Mikiä vastaan. Lopulta toinen sm-finalisti oli Suomeen asettunut Walesin lohikäärme Neil Smith! Hänen leppoisa, kohtelias ja ystävällinen olemuksensa kätkee sisälleen kaiken edeltään polttavan pedon sielun, jos sallitte kirjallisen ilmaisun. Eeppinen 17 pisteen finaali odotti… Neilille semissä hävinnyt kestomenestyjä Miki Laukkanen tuli sm-pronssille.

Last chanceen osallistui vaivaiset 8 pelaajaa ja sunnuntain tunnelma oli hidas ja harras, kuten pyhäpäivään kuuluukin. Täytynee ruveta sisällyttämään last chance osallistumismaksuun, tai tarjota vaikka free-rolleja sunnuntaille, että siinäkin olisi ytyä. Last chancen voitti Timo ”Jasu” Väätäinen!

CTN eli Cryotech Nordic tarjosi viikonlopun ajan pelaajille käyttöön studion, jossa sai kokeilla kylmähoitoja. Kävin itsekin sunnuntaina saamassa kylmää kyytiä. Astuin kylmäkaappiin puolialasti, vain alushousut, tossut, hanskat ja kaulahuivi suojanani. Laite puhalsi erittäin kylmää ilmaa 2-3 minuutin ajan, kunnes ihon pintalämpötila saavutti tietyn lämpötilan. Sen jälkeen kävin tärisevänä makaamaan infrapuna-”arkkuun”, jossa elämänilo hiljalleen palautui. Hoidon jälkeen olin erikoisen hereillä ja olo oli fressi!

Jäljellä oli vielä itse sm-finaali, jota seurasi lopulta turnausjohtajien lisäksi vain neljä katsojaa. Pelaajat siirtyivät vuorotellen johtoon, eikä piste-ero kasvanut missään vaiheessa neljää pistettä suuremmaksi. Oltiin tasatilanteessa 13-13/17p. josta Neil siirtyi 15-13 johtoon. 4 away – 2 away on erittäin herkkä score ja Kari tuplasi oikeaoppisesti nopeasti. Hän sai vahvan hyökkäyksen ja oli parhaimmillaan 94% suosikki voittamaan pelin. Gammoneitakin oli 70%. Arvioin nämä luvut käyttäen referenssiasemia ja valokuvamuistiani. Eikun siis katsoin Antin tekemää matsitallennetta: https://www.youtube.com/watch?v=cMonHTEB43Y

SPOILER ALERT! Tultiin tilanteeseen, jossa Karilla oli enää 3 nappia 3-pisteessä, Neilillä blotit Karin 1- ja 2-pisteessä. Neilillä oli ulkokentällä lisäksi 2 blottia. Voittoja 86,5%, gammoneita 58,7%. Mitä tekee Kari? 29/36 jättää Neilille shotin tai kaksi, 4/36 voittaa heti backgammonin ja matsin… Kari heittää 66! Onko hienompaa tapaa voittaa Suomen mestaruus!? No voi ollakin, mutta oli tämäkin hieno! Kari voitti samalla vuosien 2021-2022 pistepörssin, Matti Tienarin ollessa toinen. Todellinen jackpot-vuosi Karille!

Mitähän vuosi 2023 tuo tullessaan? Kun istun työpöytäni ääressä takkatulen loimussa kirjoittamassa tätä reportaasia, on Kari ehtinyt jo voittaa vuoden ensimmäisen kisan Tampere openin. Voiton jälkeen kuulin hänen hyräilevän Sepi Kumpulaisen laulua: ”Mä oon mahtava mies”.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.