Turnausreportaasi SM-kisat 2021

Vuonna 2020 SM-kisoja ei aivan ehditty järjestämään, ennen kuin rajoitukset estivät kisat. Tänä vuonna kisat osuivat sikäli hyvään saumaan, että koronapassia näyttämällä pelitilaa hallinnoiva ravintola Teerenpeli pysyi auki eikä rajoituksia kokoontumisiin ollut. Tästä ei mennyt kuin pari viikkoa, kun omikron-muunnos oli levinnyt laajalti ja kisat olisi jälleen jouduttu perumaan.

Turnaus pelattiin kokouskeskus Paasitornissa Helsingin Hakaniemessä erittäin hienoissa puitteissa. Tämä oli näillä näkymin viimeinen kerta siellä, koska menetimme hyvän alennusdiilin koronan kurittaman ravintola-alan tiukentuneen ilmapiirin vuoksi…

Nämä olivat järjestyksessään toiset kisat, joihin asetimme kellopakon. Tämä sai odotetusti aikaan hämmennystä ja muutamia matseja hävittiin ajan loppumisen vuoksi. Etenkin kokeneilla, vanhan liiton pelaajilla oli sulattamista uudistuksen kanssa. Heille backgammon-matsi on tietynlainen sosiaalinen tapahtuma, jossa myös katsojat ovat mukana, olut virtaa ja huulta heitetään puolin ja toisin. Tässä on selvä ero modernin, tiukan ja kilpailuhenkisen backgammon-matsin kanssa. Kritiikkiä siis tuli, mutta myös kiitosta. Eräs ensin kelloa vastustanut pelaaja, joka myös hävisi matsin ajalla, myönsi kuitenkin reilusti, että eivät kellot niin pahoja ole. Kellon etuja ovat: vain yksi noppapari, ei epäselvyyttä siitä, mitä vastustaja heitti, koska nopat jäävät laudalle, matsissa on intensiivisempi tunnelma, ja tietenkin turnauksen aikataulu pysyy paremmin kasassa. Konkarit kertoivat, että ennen kun turnauksia ei ehditty pelata loppuun ajallaan, pelattiin finaaleja jonkun kotona!

Pelaajia saapui pääsarjaan oikein mukavasti tasan 30 ja aloittelijoiden sarjaan 5 pelaajaa. Tässä ei jääty paljoa vuoden 2019 luvuista (37+3). Kuusi entistä Suomen mestaria osallistui kisaan. Jotta matsipituudet saatiin SM-kisojen arvolle sopiviksi, formaatiksi oli valittu progressiivinen consolation. Yläkaavio on tavallinen cup-kaavio, josta tappiolla putoaa consolation- eli conso- eli lohdutuskaavioon. Conson voittaja sai SM-pronssia. Yläkaavio pelattiin 11 pisteeseen ja conso 7 pisteeseen. Aloittelijoiden sarja pelattiin kaikki kaikkia vastaan 7 pisteen matseilla. Aikataulua oli rajoitettu koronan vuoksi ja formaatit ja matsipituudet valittiin myös tämä silmällä pitäen.

Pääsarjassa ensimmäisellä kierroksella tippui nippu kovia pelaajia, pitkistä matsipituuksista huolimatta. Tässä ei toki ole lajia tuntevalle mitään ihmeellistä. Kuudesta Suomen mestarista neljä putosi ensimmäisellä kierroksella.

Lauantaina pelattiin yläkaaviossa kolme kierrosta. Näin ollen yläkaaviossa olivat jäljellä:

Sauli Alho vs. Jorma Tattari ja Risto Pönniö vs. Antti Virtanen.

Consoa pelattiin lauantaina neljä kierrosta jotta saatiin conson semifinalistit selville. He olivat:

Jussi Haukioja vs. Jukka-Pekka Friberg ja Jyrki Kauppinen vs. Matti Tienari.

Aloittelijoiden sarjassa Vantaan nuoriso-ohjaajat olivat rautaa ja veivät kaksoisvoiton! Aloittelijoiden sarjan voittaja oli Sasu Lämsä!

Sunnuntaina semi-finaalien ohella pelattiin Last Chance- turnaus, 5 pisteen suora cup. Pelaajia osallistui 15. Turnauksen voitti Kari Grönberg Vantaalta! Finaalissa kaatui Ari Saastamoinen. Vasta viimeksi Kari oli Tampere Openin finaalissa ja nyt jo kirkasti mitalin väriä!

Pääsarjan 13 pisteen semeissä voitot ottivat Tampereen Sauli Alho ja Antti Virtanen Helsingistä. Semeissä hävinneet Tattari ja Pönniö jatkoivat conson puolella ja etenivät molemmat conson finaaliin. Sen ja SM-pronssin voitti 9 pisteen matsissa aina tyylikäs Risto Pönniö!

15 pisteen SM-finaalissa Sauli Alho sai erittäin hyvän alun ja pääsi jo 9-0 johtoon. Antilla kesti tunnin voittaa ensimmäiset pisteet. Tilanne tasoittuikin hieman tilanteeseen 10-5. Seuraavassa pelissä Sauli kuitenkin voitti tuplatun gammonin ja matsi eteni tilanteeseen 14-5 crawford. Antin voittosaumat kultaan olivat 4,1%. Antti voitti crawfordin pelin, mutta tämä oli laiha lohtu, sillä Sauli voitti seuraavan pelin ja eteni tyylikkäästi Suomen mestariksi! Hän on ollut viime vuodet ahkerin maailmalla reissaava pelaajamme ja ansaitsi voittonsa. Antti Virtanen pelasi myös erittäin hyvän turnauksen ja on yksi tämän hetken parhaita suomalaisia pelaajia. Antti kuvasi matsin ja analysoi sen Extreme gammon- ohjelmalla jälkikäteen. Tallenne löytyy youtubesta Simo Huovisen tililtä: https://www.youtube.com/watch?v=TDgJoBKSiUk

Virtasen Antin youtuben ”Porfyyri”- kanavalta löytyy lisäksi matsivideoita hänen muista otteluistaan, mm. semifinaali: https://www.youtube.com/results?search_query=porfyyri

  1. Backgammonin SM-kisojen tulokset:

Pääsarja (30):

  1. Sauli Alho
  2. Antti Virtanen
  3. Risto Pönniö
  4. Jorma Tattari

Aloittelijoiden sarja (5):

  1. Sasu Lämsä
  2. Juha Hännikäinen
  3. Jussi Rosendahl

Last Chance (15):

  1. Kari Grönberg
  2. Ari Saastamoinen
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.