Turnausreportaasi Turku Open 2020

Turussa pelattiin ensimmäistä kertaa ravintola Teerenpelissä, kauppatorin kulmassa. Turnausta varten oli varattu yksityiskäyttöön ravintolan yläkerran tila ”Vintti”. Paikalle saapui 15 pelaajaa ja tila oli melkein täynnä. Jatkossa täällä ei voida pelata kuin max. 20 pelaajan turnauksia. Joka tapauksessa meillä oli mukava lauantai-päivä backgammonin parissa. Pelaajia saapui pk-seudulta 6, Tampereelta 5, Turusta 3 ja Seinäjoelta Teppo. Toivoisin useamman paikallisen pelaajan rohkenevan tulla mukaan kisa-backgammonin kiehtovaan maailmaan!

Pääsarjan formaatti oli tripla-eliminaatio, matsit 5 pisteeseen. Sen lisäksi kaikki pelaajat arvottiin yhden pisteen turnaukseen eli dmp-turnaukseen, joka pelattiin cup-formaatilla. 60€ osallistumismaksusta siirrettiin 50€ pääsarjan pottiin ja 10€ dmp-pottiin.

Pääsarja pyöritettiin tanskalaisella drawboss-ohjelmalla, jossa on mahdollisuus pelata tripla-eliminaatio swissin parituksella, eli ohjelma pyrkii laittamaan samoissa voittomäärissä olevat pelaajat vastakkain joka kierroksella. Kun jäljellä oli pariton määrä pelaajia, ohjelma arpoi byen eli ilmaisen voiton sellaiselle pelaajalle, jolla oli vähiten voittoja. Kolmannesta tappiosta putosi ulos turnauksesta. Uuraisen Ramilla kävi paska noppa ja hän putosi ensimmäisenä kolmen matsin jälkeen. Rami on muuten yksi niistä muutamasta pelaajasta, joka tulee aina pelaamaan yhdistyksen turnauksiin. Respect.

Neljän kierroksen jälkeen pidettiin illallistauko, jonka jälkeen jatkoi 11 pelaajaa. Tripla-eliminaatio on hauska formaatti, joskin vähän raskas, koska kierroksia tulee niin paljon. Joka tapauksessa turnauksen edetessä tulee paljon matseja, joissa toinen tai molemmat pelaajat ovat putoamisuhassa.

Turussa pelattiin kaikkiaan 10 kierrosta, kaikki 5 pisteen matseilla. Illan hämärtyessä neljän parhaan joukossa olivat jäljellä wanhat cetut Juho Piironen ja Jyrki Kauppinen, paikallinen suuruus Oskari Päiviö, sekä Tampereen kunniaa hienosti puolustanut Jukka Soini. Oskari pudotti Jukan ja jäljellä oli kolme pelaajaa, kaikki kahdella tappiolla. Sama pelaaja ei voi saada toista byeä ennen kuin kaikki jäljellä olevat pelaajat ovat sen saaneet. Juho ja Jyrki olivat pelanneet kaikilla kierroksilla ilman byeä, jolloin Oskari oli varmasti seuraavalla kierroksella pelivuorossa saatuaan byen 7. kierroksella. Drawboss-ohjelma jumittui tässä vaiheessa eikä suostunut arpomaan seuraavaa kierrosta..! Tämä tietysti herätti epäluottamusta ohjelmaa kohtaan, mutta byen arpominen suoritettiin yksinkertaisesti noppaa heittämällä, kuinkas muuten. Jyrkiä onnisti ja byen avulla hän varmisti finaali-paikan itselleen! On tämä hurjaa touhua. Finaalipaikat hankitaan kerran noppaa heittämällä…

Juho ja Oskari pelasivat oman matsinsa, jonka voitti Juho. Oskari hienosti siis kolmanneksi ja rahoille. Turku Open 2020 finaalissa pelasivat Juho Piironen ja Jyrki Kauppinen!

En muista finaalin tapahtumista paljoakaan. Päivän stressi, väsymys ja muutama olut tekivät pääni pehmeäksi. Finalistit jaksoivat kuitenkin keskittyä kurinalaisesti ja pelasivat tiukan finaalin. Matsi eteni lukemiin 3-3 ja voitto ratkaistiin viimeisessä tuplatussa pelissä. Hallitseva Suomen mestari Juho Piironen pelasi viisi viimeistä matsiaan veitsi kurkulla, mutta onnistui kääntämään kaikki ne voitokseen ja kuittasi pytyn ja voittajan kuoren!

Double match point (DMP)- turnauksessa eli yhden pisteen turnauksessa pelattiin yksinkertainen cup-kaavio, matsit pisteestä poikki. Neljän parhaan joukkoon ylsivät Turun omat pojat Timo Taipale ja John Rizaew, sekä Kari Grönberg ja Jukka Soini. Finaalissa kohtasivat Timo ja Kari.

Kokemus oli valttia ja Kari sinetöi kolmoisvoiton kaveruksille Kari, Jyrki ja Juho!

Nämä roikaleet veivät kaikki pytyt ja vetäytyivät varmasti makeasti nauraen hotellihuoneeseensa juomaan samppanjaa pokaaleista aamuun saakka. He elävät jetset-elämää ja matkustavat turnauksesta toiseen ja aina joku heistä tuo jonkin pokaalin kotiin. Eipä siis ihme, että Suomen Backgammon ry:n vuoden 2020 pistepörssi kolmen turnauksen jälkeen näyttää tältä:

  1. Juho Piironen (56p.)
  2. Kari Grönberg (56p.)
  3. Jyrki Kauppinen (55p.)
  4. Tapio Palmroth (51p.)
  5. Teppo Salo (48p.)

Mukavat kisat, mutta kehitettävää turnausjärjestelyissä vielä on. Etenkin turnausten raskaus mietityttää minua. Turun kisat alkoivat klo 12-13 rekisteröitymisellä ja pelit käynnistyivät noin klo 13. Välissä pidettiin 1,5 tunnin ruokatauko ja finaali päättyi klo 01. Turnauksen voittanut Juho pelasi 10×5 pisteen matsia noin 10 tunnin aikana.

Suomen Backgammon ry. teki pari vuotta sitten periaatepäätöksen, että haluamme tarjota kaikille turnauksiin osallistuville pelaajille paljon pelattavaa kohtuullisella osallistumismaksulla. Sivupottien avulla pelaajat voivat halutessaan panostaa enemmän. Tämä on osoittautunut toimivaksi konseptiksi, koska pelaajamäärä on kasvanut ja viime vuoden SM-kisojen pääsarjassa oli 37 pelaajaa, joka on suurin määrä pelaajia SM-kisoissa 10 vuoteen. Henkilökohtainen näkemykseni on kuitenkin se, että pelattavaa on ollut ajoittain jopa liikaa. Kun finaali alkaa puolen yön jälkeen ja paikalla on pahimmassa tapauksessa enää finalistien lisäksi turnauksen johtaja, on intensiteetti sulanut.

Parasta olisi, että yhden päivän turnauksissa finaali alkaisi vaikkapa klo 21 ja paikalla olisi katsojia ja tunnelmaa! Olemme halunneet kokeilla erilaisia formaatteja ja haemme hyvää tasapainoa turnauksiin, jotta ne olisivat mielenkiintoisia, jännittäviä ja ennen kaikkea miellyttäviä tapahtumia.

Työ jatkuu! Seuraavaksi vuorossa Finnish Open loka-marraskuun taitteessa Helsingissä!

 

Turku Open 2020 tulokset:

Pääsarja (15):

  1. Juho Piironen
  2. Jyrki Kauppinen
  3. Oskari Päiviö

DMP-turnaus (16):

  1. Kari Grönberg
  2. Timo Taipale

Kirjoittanut Simo Huovinen

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *