Turnausreportaasi Juttutupa Open 2019

Kongressikeskus Paasitornista ja siellä sijaitsevista Hotelli Scandic Paasista, ravintola Juttutuvasta ja ravintola Graniittilinnasta on tullut tärkeä yhteistyökumppani Suomen Backgammon ry:lle. Vuoden 2018 Finnish Open pelattiin siellä ja tänä vuonna pelataan peräti kolme turnausta heidän tiloissaan. Näistä ensimmäinen kantoi ravintola Juttutuvan nimeä. Yhdistyksen linja on ollut tänä vuonna sellainen, että järjestetään paljon turnauksia, joiden osallistumismaksut ovat kohtuulliset. Sen lisäksi kuitenkin tarjotaan isompia sivupotteja. Tämä resepti tuntui toimivan, koska Juttutupa Openin pääsarjaan osallistui 27 pelaajaa! Se on eniten pelaajia 10 vuoteen Suomessa järjestetyn backgammon-turnauksen pääsarjassa. Mukana oli kolme entistä Suomen mestaria: Jyri Lammi (3), Jorma Tattari ja Miki Laukkanen (2). Yhdistyksen koulutusvastaava Miki Laukkanen järjesti perjantaina lisäksi pienen koulutustilaisuuden ja warm-up turnauksen ravintola Juttutuvassa. Warm-upin vei Jorma Tattari, Arto Loikkanen tuli toiseksi.

Pääturnauksen formaatti oli tripla-eliminaatio eli kolmella tappiolla putosi turnauksesta. Turnauksen tirehtööreinä häärivät Jyrki Kauppinen ja Kari Grönberg. Tulokset pyöritettiin Eldar Guylin johdolla venäläisten vieraiden mukanaan tuomalla tietokone-ohjelmalla, joka paritti pelaajat siten, että voittajat pelasivat keskenään ja häviäjät keskenään. Jos kierroksella oli pariton määrä pelaajia, arvottiin kaikkien pelaajien kesken yksi bye eli suora siirtyminen seuraavalle kierrokselle. Matsipituudeksi päätettiin 7 pistettä, vaikka aikataulusta tiedettiinkin tulevan tiukka. Päätettiin, että siirrytään 5 pisteen matseihin, jos tarve vaatii tai sitten pelataan viimeisten 8 pelaajan kesken cup-kaavio.

Illallistauon jälkeen jatkoi 20 pelaajaa ja lauantain rypistyksen jälkeen jäljellä oli enää 5 pelaajaa. Jotkut pelaajat kritisoivat ihan aiheellisesti lauantain hurjaa pelitahtia: kahdeksan 7 pisteen matsia. On aivan totta, että 56 pisteen voittaminen yhden päivän aikana on paljon, ja lauantain viimeinen kierros loppui vasta klo 01.

Sunnuntaina mukana olivat vielä Bagrat Rapava (RUS), Jyri Lammi, Jorma Tattari, Oskari Päiviö ja Toni Suonsivu. Pyhäpäivän pelitkin kestivät lähes 6 tuntia. Kummallinen tilanne syntyi, kun jäljellä oli enää kolme pelaajaa. Jorma Tattari hävisi oman ottelunsa ja putosi turnauksesta, jolloin ohjelma sijoitti hänet turnauksessa neljänneksi! Hänellä ja Oskari Päiviöllä oli sama saldo: 6 voittoa ja 3 tappiota, mutta Jorma oli saanut lisäksi yhden byen. Oskari oli pudonnut jo edeltävällä kierroksella. Ohjelma sijoitti tasapisteissä olleet pelaajat siten, että ilman byetä pelanneet ovat etusijalla, vaikka tässä se johtikin kummalliseen tilanteeseen. Oikeusmurhaa ei kuitenkaan tapahtunut, vaan turnauksen johto sijoitti Jorman kolmanneksi ja Oskari tuli sijalle neljä. Finaalissa kohtasivat Bagrat Rapava ja Jyri Lammi. Jyrin täytyi voittaa kahdesti saavuttaakseen mestaruuden ja hän voittikin ensimmäisen finaalin äärimmäisen täpärästi 7-6. Ratkaisevassa finaalissa herra Rapava oli kuitenkin parempi luvuin 7-5.

Last Chance- turnaukseen osallistui 13 pelaajaa. Finaalissa kohtasivat kokeneet pelaajat Miki Laukkanen ja Luis Rico. Miki voittaa joka turnauksessa jotain ja oli Last Chancen mestari.

Kaiken kaikkiaan voimme olla erittäin tyytyväisiä turnaukseen. Pääsarjan 27 osallistujaa on hyvä saavutus ja turnauspaikalla oli hyvää pöhinää. Moni matsi ratkesi vasta dmp:ssä ja hienoja swingejä nähtiin. Pelaajat kiittelivät kohtuullista osallistumismaksua ja isompia sivupotteja pelanneet pitivät niitä tärkeinä. Lisäksi järjestettiin pienempiä jackpotteja, joihin osallistui mm. viime vuoden yläasteiden Suomen mestari Elias Nikander. Tämä 15-vuotias heppu pelasi ikäänsä ja kokemukseensa nähden kypsää backgammonia. Jos into pelata ja opiskella lajia säilyy, on hän kova tekijä muutaman vuoden päästä.

Kausi lähti siis mukavasti käyntiin ja Jyri Lammi johtaa koko kauden pistepörssiä, jonka voittaja saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon ”Philip Morris – siirto”. Seuraavana vuorossa backgammon Finnish Open samassa Scandic Paasin Siltasaari-kokoustilassa lauantaina 11.5.!

 

Backgammon Juttutupa Open – tulokset:

Warm-up (4):

  1. Jorma Tattari
  2. Arto Loikkanen

Pääsarja (27):

  1. Bagrat Rapava (GEO)
  2. Jyri Lammi
  3. Jorma Tattari
  4. Oskari Päiviö

Last Chance (13):

  1. Miki Laukkanen
  2. Luis Rico

 

Simo Huovinen

puheenjohtaja

Suomen Backgammon ry.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *