Koululaisten backgammonin SM-kisat 2018

Kahden matematiikan opettajan aktiivisuus backgammon-kerhojen vetäjinä johti ensimmäisten koululaisten backgammonin SM-kisojen järjestämiseen Turussa 12.10.2018. Markus Luoma Turusta ja Jukka Raussi Karkkilasta tapasivat backgammonin Finnish Openissa keväällä 2018 ja ilmeni, että molemmat vetävät tahoillaan backgammon-kerhoa kouluissaan. He ryhtyivät ideoimaan koululaisturnausta, johon pyysivät Suomen Backgammon ry:n mukaan. Yhdistys myönsi turnaukselle Suomen mestaruus-kisojen statuksen ja sitä markkinoitiin opettajien ja yhdistyksen kanavia pitkin. Turnaus toteutui Turussa Puropellon yläkoulussa perjantaina 12.10.2018. Samana viikonloppuna pelattiin myös backgammon Turku Open, jonka alustapahtumaksi turnaus sopi hienosti. Suunnitelmissa oli järjestää kolme eri sarjaa; alakoulun, yläkoulun ja toisen asteen oppilaille, mutta alakoulun sarjaan tuli vain yksi ilmoittautuminen. Sen sijaan yläkoulun sarjassa pelasi 12 oppilasta ja toisen asteen sarjassa kolme oppilasta.

Puropellon koulun rehtori piti pienen avajaispuheen, jossa hän ihasteli innostusta ikiaikaista lautapeliä kohtaan. Hän näki sen hyvänä vastapainona digitaalisille huvituksille. Paikalla oli myös Turun Sanomien toimittaja ja valokuvaaja, jotka tekivät lehteen jutun turnauksesta. He haastattelivat siihen Markus Luomaa. Suomen Backgammon ry:n puheenjohtaja Simo Huovinen esitteli yhdistyksen ja kertoi hieman sen toiminnasta ja esitteli peliformaatit eri sarjoihin: yläkoulun sarjassa pelattiin tupla-eliminaatiolla, matsit kahteen pisteeseen ilman tuplausta. Toisen asteen sarjassa pelattiin round robin 5 pisteen matseilla ja tuplauskuution kanssa. Peliparit arvottiin ja matsit alkoivat!

Turnaus kesti noin neljä tuntia ja nuoret jaksoivat hienosti keskittyä peliin. Toisen asteen sarjan matsit ottivat oman aikansa, koska tuplaaminen oli ujoa, eikä kuulaa juurikaan käännetty. Sarjassa pelattiin kuitenkin kolme hyvää matsia ja viimeisessä matsissa oli sopivasti panoksena mestaruus, sillä molemmat pelaajat olivat voittaneet ensimmäisen ottelunsa. Voiton vei Heidi Levänen Karkkilasta! Mahdi Amiri Turusta sijoittui toiseksi. Yläasteen sarjassa tahkottiin 12 pelaajan tupla-eliminaatio formaatilla ja finaaliin ylsivät Turusta Parsan Tabrizinezhad ja Karkkilasta Elias Nikander. Voittajaksi puhtaalla pelillä ylsi Elias Nikander!

Yhdistys palkitsi voittajat puisilla salkkumallisilla backgammon-laudoilla ja kustannusosakeyhtiö Otava kirjapalkinnoin. Toivottavasti turnauksesta tulee traditio!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *